info@hlrkollen.se

FAQ - Vanliga frågor

Så gör du HLR – hjärt-lungräddning

QUESTIONS AND ANSWERS (Q&A)

Vanliga frågor (FAQ)

Principen är densamma men själva kompressionerna får anpassas lite. Om barnet är mellan 1-18 år så använd en eller två händer och tryck ned bröstbenet 4-5 cm. Om barnet är under 1 år så räcker det att du använder två fingrar för att trycka ned ungefär 4 cm av bröstkorgens djup.

Det kan det finnas, men tänk inte på det. Kom ihåg att det viktigaste är att hålla igång blodcirkulationen. Ett skadat revben läker, men utan bröstkompressioner minskar chansen att personen överlever drastiskt.

Det är inte optimalt, men oroa dig inte – det finns inget som talar för att du orsakar någon allvarlig skada.

Chansen är tyvärr ytterst liten att hjärtat ska starta av endast bröstkompressioner. Vanligtvis behövs även en elektrisk stöt från en hjärtstartare (AED). Bröstkompressioner kan upprätthålla en liten men acceptabel blodcirkulation så att livsviktiga organ, framförallt hjärnan, hålls vid liv. Du kanske inte ser någon förbättring i personens tillstånd men ge inte upp! Bröstkompressioner köper tid och förbättrar chansen avsevärt för att personen ska kunna överleva.

När ska hjärt-lungräddning avslutas? Vid långvarig HLR kan tveksamhet uppstå när man ska avbryta. Hjärt-lungräddning ska fortsätta tills personen visar tydliga livstecken eller tills hjälp anländer. Beslut om avbrytande tas av ansvarig läkare på sjukhus, prehospitalt kan andra riktlinjer finnas.

Svimning är en ytlig och kortvarig form av medvetslöshet som beror på en tillfällig syrebrist i hjärnan. En person som är avsvimmad vaknar som regel snabbt till om hen ligger ned med benen högt. Om personen inte vaknar, gör som vid medvetslöshet.

Det finns många orsaker till hjärtstopp, såsom drunkning, kvävning eller svåra astmaattacker. Den vanligaste orsaken till plötsligt hjärtstopp hos vuxna är dock en underliggande hjärtsjukdom. Risken för hjärtstopp är särskilt stor i samband med en hjärtinfarkt.

Har du ytterligare frågor?

Skicka in din fråga så hjälper vi dig att få ett svar